RESEPI : DAGING MASAK HITAM

satu lg masakkan kegemaran kami sekeluarga.......bole di makan dengan apa jua nasi, ketupat serta roti

                         ****DAGING MASAK HITAM****



        Daging lembu 2 kilo    - di potong2 macam nak buat rendang

        Bahan2 utk di perap :-

        Rempah biji/ketumbar    - 2 sudu besar
Jintan Manis - 1/2 sudu besar
        Jintan putih                     - 1/2 sudu besar
        Lada hitam                     - 1/2 sudu teh
        Kulit kayu manis,
        Bunga lawang,
        Bungs Cengkih                } agak2
 
        Cili kering 15 biji di goreng dgn minyak sikit
        ( bole juga guna cili powder, sukatan agak2, ikut nak pedas mana)

        kesemua bahan2 di atas di mesin halus.

        Kicap Manis 1 botol
      
        Bawang Besar      - 1/2 kati
        Halia                    - 1/2 inci
        Bawang Putih       - 4/5 ulas
        ( ketiga2 bahan ini di mesin)
       

       = kesemua bahan2 diatas di satukan dlm satu bekas di gaul sehingga betul2 rata dan di perap


       Bahan2 untuk menumis

     Bawang kecil    -   1/2 kati di mayang   ( Kalau nak guna bawang besar pun bole juga)
     Halia                -   5 ulas di mayang
     Bawang putih    -   5 ulas juga di mayang
     Serai                 -   5 batang di titik
     Kerisik              -   dari se biji kelapa
     Asam jawa agak2, if tak asam keping pun bole.


     = Panaskan minyak dan tumiskan bawang, halia, bawang putih td hingga wangi, masukkan serai dan
         kemudian masukkan daging perapan td, air asam jawa secukup rasa serta kerisek. Masak lah hingga
        daging empuk serta kering.
      

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: