satu lg masakkan kegemaran kami sekeluarga.......bole di makan dengan apa jua nasi, ketupat serta roti
****DAGING MASAK HITAM****
Daging lembu 2 kilo - di potong2 macam nak buat rendang
Bahan2 utk di perap :-
Rempah biji/ketumbar - 2 sudu besar
Jintan Manis - 1/2 sudu besar
Jintan putih - 1/2 sudu besar
Lada hitam - 1/2 sudu teh
Kulit kayu manis,
Bunga lawang,
Bungs Cengkih } agak2
Cili kering 15 biji di goreng dgn minyak sikit
( bole juga guna cili powder, sukatan agak2, ikut nak pedas mana)
kesemua bahan2 di atas di mesin halus.
Kicap Manis 1 botol
Bawang Besar - 1/2 kati
Halia - 1/2 inci
Bawang Putih - 4/5 ulas
( ketiga2 bahan ini di mesin)
= kesemua bahan2 diatas di satukan dlm satu bekas di gaul sehingga betul2 rata dan di perap
Bahan2 untuk menumis
Bawang kecil - 1/2 kati di mayang ( Kalau nak guna bawang besar pun bole juga)
Halia - 5 ulas di mayang
Bawang putih - 5 ulas juga di mayang
Serai - 5 batang di titik
Kerisik - dari se biji kelapa
Asam jawa agak2, if tak asam keping pun bole.
= Panaskan minyak dan tumiskan bawang, halia, bawang putih td hingga wangi, masukkan serai dan
kemudian masukkan daging perapan td, air asam jawa secukup rasa serta kerisek. Masak lah hingga
daging empuk serta kering.
RESEPI : DAGING MASAK HITAM
Posted by
Ibu Gee
|
/
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment